2009年7月29日

チェチナード・マトン・クルマ(CHETINADU MUTTON KURUMA)

チェチナード・マトン・クルマ(CHETINADU MUTTON KURUMA)、マドラスキッチン2(南インド料理、神戸市中央区)にて

 マドラスキッチン2で、2度目の チェチナード・マトン・クルマ を食べる。昨日はいつものコックさんとは違ったが相変わらず旨くて大満足。茄子のピラフ、カットリカ・サダムとの組み合わせも大変良かった。

 チェチナードとは、南インドの都市であり、通常の英語表記は Chettinad 。Chettinad の料理は有名らしく英語版の Wikipedia にも記事がある。Chettinad cuisine - Wikipedia


Chettinad cuisine is famous for its use of a variety of spices used in preparing mainly non-vegetarian food. The dishes are hot and pungent with fresh ground masalas, and topped with a boiled egg that is usually considered essential part of a meal. They also use a variety of sun dried meats and salted vegetables, reflecting the dry environment of the region. The meat is restricted to fish, prawn, lobster, crab, chicken and lamb. Chettiars do not eat beef and pork.

"Chettinad cuisine." Wikipedia, The Free Encyclopedia. 16 Jul 2009, 12:51 UTC. 16 Jul 2009 .


 スパイスと天日干しの肉を使った料理とは、なんて魅力的なんだろう。いつか現地で堪能したいものだ。

 チェチナード・マトン・クルマ はメニューには書かれていないが結構なホットさだ。食べるときはライスも合わせて注文するのをお勧めする。

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